La Llei 8/2026, del 2 de juliol, és la norma catalana per erradicar l'amiant. És vigent des del 3 d'octubre de 2026 i crea un cens català de materials amb amiant, un certificat que s'ha de lliurar en vendre o llogar immobles anteriors al 2002 i noves obligacions per a propietaris, administradors de finques, ajuntaments i administracions.
- DOGC 9699
- Publicada el 3 de juliol de 2026
- 3/10/2026
- Entrada en vigor, tres mesos després
- 2002
- El certificat afecta els immobles anteriors a aquest any
- Art. 21
- L'article que regula el certificat
Què és la Llei 8/2026 i per què s'ha aprovat?
És la Llei 8/2026, del 2 de juliol, de l'erradicació de l'amiant, la primera llei catalana dedicada només a l'amiant. La va aprovar el Parlament el 17 de juny de 2026, es va publicar al DOGC núm. 9699 el 3 de juliol i és vigent des del 3 d'octubre de 2026 (Agència de Residus de Catalunya).
El seu objectiu és ordenar la identificació, la gestió i la retirada progressiva dels materials amb amiant a tot el territori. El preàmbul recorda la recomanació europea de retirar-lo dels edificis públics abans del 2028 i l'objectiu d'eliminar-lo del tot a finals del 2032, però l'articulat no converteix aquestes dates en terminis: el calendari el fixarà un pla (art. 18).
A la nostra pàgina sobre la Llei 8/2026 expliquem com t'ajudem a complir-la. Aquí anem al detall de la norma.
Què crea la llei?
Cinc instruments: un cens, un certificat, un registre de professionals, un fons i un pla amb el calendari de retirada.
- Cens català de materials que contenen amiant: un registre públic, ordenat per municipis, dels materials identificats a Catalunya (art. 19). Els censos municipals s'hi integren (art. 20).
- Certificat de presència o absència d'amiant, que s'ha de lliurar en vendre o llogar un immoble (art. 21).
- Registre d'empreses i professionals capacitats per a la gestió de l'amiant a Catalunya (art. 36).
- Fons per a l'Erradicació de l'Amiant, per finançar-ne la gestió i la retirada (art. 23).
- Pla nacional per a l'erradicació de l'amiant, que establirà el calendari (art. 18).
A qui obliga i què ha de fer cadascú?
A qui ven o lloga, als administradors de finques, als ajuntaments, a les administracions públiques i, en general, a la ciutadania i a les empreses propietàries d'immobles.
| Qui | Què li exigeix la llei | Font |
|---|---|---|
| Propietaris que venen o lloguen | Lliurar el certificat de presència o absència d'amiant al comprador o a l'inquilí | Art. 21 |
| Administradors de finques | Comunicar la presència d'amiant als propietaris i al Cens català, vetllar perquè es lliuri el certificat i assistir en la tramitació, i informar dels ajuts | Art. 12 |
| Ajuntaments | Enviar el cens municipal a la Generalitat. Els de més de 20.000 habitants, a més, ordenar, inspeccionar i sancionar | Arts. 20 i 45 |
| Administracions públiques | Identificar, gestionar i retirar l'amiant dels seus béns, amb atenció especial a escoles, centres de salut i equipaments | Art. 9 |
| Ciutadania i empreses | No manipular l'amiant, informar-ne de la presència i, un cop identificat, conservar l'immoble i adoptar mesures per retirar-lo | Art. 11 |
Què és el certificat de presència o absència d'amiant?
És el document que informa sobre la presència o absència d'amiant en un immoble en el moment en què s'emet (art. 21.1). Mentre no hi hagi reglament, ha d'acreditar com a mínim tres coses: si hi ha amiant visible, en quin estat de conservació és i quin risc comporta per a les persones (art. 21.3).
L'Agència de Residus de Catalunya ha publicat un model bàsic de certificat i unes preguntes freqüents (actualitzades el 16 d'octubre de 2026) que aclareixen com aplicar-lo avui:
- Afecta els immobles construïts abans del 2002, encara que s'hagin reformat després (preguntes 1 i 29).
- El poden emetre professionals d'arquitectura, arquitectura tècnica, enginyeria i enginyeria tècnica, segons les seves competències. La formació en prevenció de riscos laborals o en amiant no substitueix aquest requisit (preguntes 2 i 3).
- Es basa en una inspecció visual presencial dels espais i elements accessibles, sense presa de mostres; el tècnic pot afegir-hi més contingut si ho considera necessari (preguntes 12, 13 i 14).
- En un pis, un local o una oficina es refereix només a aquella unitat, no als elements comuns de l'edifici (pregunta 11).
- No té un període de validesa fixat i serveix per a lloguers successius si l'immoble no s'ha modificat (preguntes 9 i 10).
- N'hi ha prou de tenir-lo abans de signar el contracte; no cal per publicar l'anunci (pregunta 15).
- S'exigeix en vendes i lloguers, també d'habitatges d'ús turístic i de terrenys sense edificar, però no en herències ni donacions (preguntes 26, 36 i 41).
- No el substitueixen ni la inspecció tècnica de l'edifici (ITE) ni la informació del Cens català (preguntes 16 i 37).
Quins terminis fixa la llei i què queda pendent?
Només hi ha una data ferma: l'entrada en vigor, el 3 d'octubre de 2026. La resta depèn de reglaments, decrets i plans que encara no s'han aprovat.
| Què | Estat a 23/10/2026 | Font |
|---|---|---|
| Entrada en vigor de la llei | Vigent des del 3 d'octubre de 2026 | Disposició final setena |
| Certificat en vendes i lloguers | Exigible des de l'entrada en vigor | Art. 21 |
| Règim sancionador | Pendent: entra en vigor en la data que fixi el Govern per decret | Disposició final setena |
| Model oficial i competència per emetre el certificat | Pendent de reglament. Hi ha un model bàsic provisional | Art. 21.3 |
| Calendari de retirada | Pendent del Pla nacional | Art. 18 |
| Comunicació al Cens català | Pendent: el reglament en fixarà els canals; avui no és obligatòria | Pregunta 23 |
Què passa al Registre de la Propietat?
La llei preveu que, en inscriure la venda d'una finca, es faci constar al Registre de la Propietat la certificació de presència d'amiant (disposició addicional setena). L'Agència de Residus aclareix que no és l'òrgan competent per pronunciar-se sobre què passa en la inscripció si falta el certificat (pregunta 34).
Què canvia per als ajuntaments?
Els censos municipals d'amiant que exigeix la normativa de residus (Llei 7/2022) s'integren al Cens català, i els ajuntaments els han d'enviar a la Generalitat (art. 20 i art. 45). Mentre un municipi no tingui cens propi, la informació del Cens català fa de cens municipal a efectes legals (art. 20.2).
Els municipis de més de 20.000 habitants són competents per ordenar, inspeccionar i sancionar, llevat que aquestes funcions s'atribueixin a un altre òrgan (art. 45.2).
Què convé fer ara?
Depèn de qui siguis, però el punt de partida és el mateix: saber si l'immoble és anterior al 2002.
- 01Comprova l'any de construccióSi l'immoble és anterior al 2002 i el vols vendre o llogar, necessitaràs el certificat.
- 02Demana el certificat abans de signarNo cal per anunciar l'immoble, però sí abans de formalitzar el contracte.
- 03Si administres finques, prepara el circuitLa llei et demana vetllar perquè el propietari el lliuri i assistir-lo: tingues clar a qui derivar cada cas.
- 04Si hi ha obres, ves més enllà de la inspecció visualAbans de reformar o enderrocar, els materials sospitosos es confirmen amb presa de mostres i laboratori acreditat.
- 05Si ets un ajuntament, revisa el teu censComprova si el municipi té cens municipal d'amiant i si ja s'ha enviat a la Generalitat.
T'ajudem a complir la Llei 8/2026: certificat, diagnosi i censos, amb un tècnic que no retira.
El certificat d'amiant és obligatori per llogar un pis a Catalunya?
Sí, si l'immoble és anterior al 2002: la llei exigeix lliurar-lo en vendes i lloguers (art. 21), i l'Agència de Residus hi inclou també els habitatges d'ús turístic (pregunta 41).
Qui pot emetre el certificat d'amiant?
Mentre no hi hagi reglament, professionals d'arquitectura, arquitectura tècnica, enginyeria i enginyeria tècnica, segons les seves competències (pregunta 2).
Si el certificat detecta amiant, puc vendre igualment?
Sí. Que el certificat detecti elements amb amiant no impedeix vendre ni llogar (pregunta 18).
Hi ha multes per no lliurar el certificat?
La llei qualifica no lliurar-lo com a infracció lleu (art. 53), però el règim sancionador no entra en vigor fins que el Govern aprovi el decret que el desplegui (disposició final setena).
El comprador o l'inquilí poden renunciar al certificat?
Sí. Obtenir-lo és un dret, i com qualsevol dret es pot exercir o renunciar (pregunta 20).
Serveix la ITE o un informe de retirada anterior?
La ITE no substitueix el certificat (pregunta 37). La documentació d'una retirada ajuda el tècnic, però en una nova venda o lloguer cal un certificat nou (preguntes 31 i 32).

